Мала Крсна данас

 

Мала Крсна је насељено место градског подручја Града Смедерева, које припада подунавско-поморавском крају. Налази се у равничарском делу, са веома добрим географским положајем јер се са источне стране граничи са Стигом, а са западне са Шумадијом. Захваљујући таквом положају, Мала Крсна је место кроз које пролазе главни магистрални путеви, који повезују источну и западну Србију. Такође је карактеристична по томе што је један од главних чворова домаћег и међународног железничког саобраћаја.

280px-Mala Krsna Dom kulture Veljko Dugoevi

У насељу Мала Крсна живи 1552 становника, од тога 1285 су пунолетни, а просечна старост становништва износи 42,6 година (41,2 код мушкараца и 44,2 код жена). У насељу има 452 домаћинства, а просечан број чланова по домаћинству је 3,43.

Дом културе који се простире на површини од око 1000м2, саграђен је педесетих година прошлог века. Испред Дома Културе се налази споменик палим борцима ослободилачких ратова.

КУД „Вељко Дугошевић“ основано је 2008. године.

Новосаграђена црква носи име Св. Апостол Тома, а то је уједно и сеоска заветина.

33180136

Када су у питању пољопирвредно – туристичке манифестације, у Малој Крсни се од 2009. године прослављају „Ускршњи дани“ који се одржава трећег дана Ускрса, у организацији МЗ и удружења жена „Извор“. Ова манифестација је изложбено – продајног карактера, тако да окупља велики број посетилаца, удружења жена широм Србије, које излажу етно – храну, пиће и предмете народне радиности.

 

На територији Мале Крсне постоји неколико вештачких језера на којима се може обављати риболов, нека од тих језера су претворена у купалишта.

 

Мала Крсна је у последњих неколико година постала позната по „Најдановом еликсирном кругу“, чији је локалитет патентиран код Савезног завода за интелектуалну својину од стране Најдана Ракића, истраживача биоенергетских поља из Беле Паланке. У питању је лековити круг пречника 7 метара, који поседује позитивно биолошко електромагнетно зрачење, најјаче на Свету. Корисно је за побољшање општег здравственог стања о чему говоре свакодневне посете великог броја заинтересованих за овакав вид алтернативног лечења из свих крајева Србије и иностранства. О самој „сувој бањи“ је снимљен велики број репортажа националних и локалних телевизија.