Историјат школе

 

ПРВА СТАРА ШКОЛА

 

stara skola1Месни одбор малокршљански 1888.године обавештава окружног-среског начелника да извести министра просвете и црквених дела о створеним условима за отварање Народне школе малокршљанске.

На благој заравни према Језави, парцела утрина, а стара и прилично неугледна кућа покривена ћерамидом, са две собе намењена је за школу.Далеко од тога да је таква кућа могла бити школа.Ипак, од нечега је морало да се почне.Две просторије са ниском таваницом, малим прозорима, мрачна и тескобна, примила је своје прве школце и првог учитеља.У школу су дошла пре свега мушка деца из тада ,,добростојећих`` домова, њих десетак.Та година 1889. означена је као почетак школства у Малој Крсни.

                                              

НОВА ДРУГА ШКОЛА

 

Школске 1923/24. године рад у старој школској згради је изузетно отежан и због све већег броја ученика, па се увелико врше припреме за изградњу нове школске зграде...Градња је трајала пуне 3 године па је рад учитеља био изузетно отежан.Истовремено и школске године су трајале нешто краће због радова на новој школи.

Иначе, школа је грађена у швајцарском стилу као и школа у Скобаљу.Када је довршена имала је две велике и једну мању учионицу, просторију за учитеље и учила и пространи ходник.Део дворишта испред школе ограђен је  модерном зиданом оградом са изузетно лепом металном капијом,са улазом испред саме школе.На углу двеју улица, са четири зидана стуба, прекривена металном куполом са крстом на врху, читавим простором доминира велика "звонара".stara zvonaraЈедно мало и једно велико звоно,пошто Мала Крсна није имала цркву у то време, имала су двоструку намену: звоњава великог звона подсећала је ђаке на време за полазак у школу, док је звоњава оба звона оглашавала смрти, парастосе, светковине и узбуне становништва.

Школске 1929/30. године законом о народним школама обавезно је школовање за сву децу и бесплатно.Такође је и уведен надзор за учитеље на крају сваке школске године.Оцењивање се вршило на завршним годишњим испитима.Завршном испиту су обавезно присуствовали управитељ школе и родитељи.Одлични и врло добри ученици су награђивани књигама.